Ten słodki produkt (produkt podobny) bardzo niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Dodawany jest do większości gotowych produktów: batonów, ciast, deserów, płatków, napojów, soków, wędlin, konserw, nabiału, itp. Właściwie na sklepowych półkami, coraz trudniej znaleźć produkt, w którym go nie ma.
Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej występują z powodu spożycia dużej ilości cukru. Każda łyżeczka cukru to 20 pustych kalorii. Spożycie więc cukru powoduje skok insuliny, jak i również chwilę przyjemności (tak samo działa kokaina). Dodaje nam energii, ale na chwilę, gdyż po klikunastu chwilach poziom glukozy we krwi spada i pojawia się wówczas znużenie, senność, napady głodu.
Rodzaje cukru:
*Cukier biały- powstaje pod wpływem procesów fizycznych oraz chemicznych - pod ich wpływem powstają białe kryształki - sacharoza.
*Cukier nierafinowany -ta odmiana różni się sposobem pozyskiwania, a ciemny kolor zawdzięcza melasie, która nie jest usuwana (melasa buraczana ma dość nieprzyjemny smak, dlatego odmianę tę pozyskuje się głównie z trzciny cukrowej), nie jest więc czystą sacharozą. W przeciwieństwie do białej odmiany, zawiera śladowe ilości żelaza, magnezu i potasu. Ich ilość jednak jest tak znikoma, że śmiało można pominąć owe pierwiastki. Jego kaloryczność jest również podobna, jak białego brata. Tu pojawia się pewien paradoks - nierafinowana odmiana jest znacznie droższa, mimo, że proces jej pozyskiwania jest prostszy i tańszy!Najmniej szkodliwy jest cukier nierafinowany (taką jasną informację musi mieć na opakowaniu), którego produkcja kończy się w połowie procesu, dzięki czemu zachowuje on szczątkowe ilości witamin i minerałów występujących z nim naturalnie w trzcinie czy buraku i pomagających w przyswajaniu go przez nasz organizm. Niestety ta ilość nie jest wystarczająca do zniwelowania szkodliwości cukru
*Cukier brązowy- powstaje identycznie, jak biały odpowiednik, pod koniec procesu produkcji ponownie dodawana jest do niego melasa (wcześniej usunięta), a kryształki są suszone. Kaloryczność tej odmiany jest odrobinę mniejsza - 100 g zawiera 373 kcal (biały w 100 g zawiera 396 kcal). Różnica jest niestety tak znikoma, że po raz kolejny możemy ją pominąć. Dodatkowo, mniejszy rozmiar kryształków sprawia, że łyżeczka mieści ich więcej. Sumarycznie otrzymujemy podobną ilość pustych kalorii.Brązowy cukier to z kolei wielka ściema marketingowa. Do gotowego białego cukru dodawana jest z powrotem przed chwilą usunięta melasa. Nie obniża to w żaden sposób szkodliwości tego cukru, za to podnosi kilkukrotnie cenę! Cukier trzcinowy nie jest synonimem cukru brązowego, może on być biały i brązowy tak samo jak buraczany i źródło pochodzenia nie ma tu znaczenia.
Biały cukier rozregulowuje pracę narządów wewnętrznych - głównie pracę trzustki. Wysoki poziom cukru musi być obniżony przez insulinę wytwarzaną przez trzustkę, zbyt duży poziom insuliny może doprowadzić komórki do insulinooporności. Insulina jest hormonem, który dostarcza informację do komórek np. wątroby, mięśni, mózgu i tkanki tłuszczowej, że rozpoczęło się spożywanie pokarmu (glukozy).
59 DOWODÓW RUJNOWANIA ZDROWIA PRZEZ CUKIER1. Uszkadza układ odpornościowy.
2. Zaburza równowagę minerałów w organizmie.
3. Może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci rozkapryszenie.
4. Podnosi stężenie trójglicerydów.
5. Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
6. Może spowodować uszkodzenie nerek.
7. Zmniejsza stężenie dobrych lipoprotein HDL.
8. Prowadzi do niedoboru chromu.
9. Ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu.
10. Zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo.
11. Powoduje niedobory miedzi.
12. Zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
13. Osłabia wzrok.
14. Podnosi poziom neurotransmitera – serotoniny.
15. Może powodować hipoglikemię – obniżone stężenie cukru we krwi.
16. Może powodować nadkwasotę.
17. Podnosi poziom adrenaliny u dzieci.
18. Pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemami jelitowymi.
19. Przyspiesza starzenie się organizmu.
20. Ułatwia wpadnięcie w alkoholizm.
21. Powoduje psucie się zębów.
22. Przyczynia się do otyłości.
23. Zwiększa ryzyko choroby Crohna – zapalenia jelit i owrzodzenia jelita grubego.
24. Pogłębia chorobę wrzodową.
25. Zaostrza objawy artretyzmu.
26. Zaostrza objawy astmy.
27. Może spowodować infekcję Candida albicans – drożdżycę.
28. Może spowodować powstanie kamieni żółciowych.
29. Może wywołać choroby serca.
30. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
31. Może zaostrzyć objawy SM – stwardnienia rozsianego.
32. Może spowodować hemoroidy.
33. Może spowodować pojawienie się żylaków.
34. Zwiększa odpowiedź na glukozę i insulinę u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne.
35. Prowadzi do paradontozy.
36. Przyczynia się do osteoporozy.
37. Powoduje zakwaszenie śliny.
38. Zmniejsza wrażliwość insulinową.
39. Prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy.
40. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu.
41. Może podwyższyć cholesterol.
42. Może zwiększyć ciśnienie krwi.
43. Powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci.
44. Może wywoływać migreny.
45. Zaburza absorpcję białka.
46. Powoduje alergie pokarmowe.
47. Wywołuje cukrzycę.
48. Może spowodować zatrucie ciążowe.
49. Może wywołać egzemę u dzieci.
50. Może spowodować chorobę wieńcową.
51. Może uszkodzić strukturę DNA.
52. Może zmienić strukturę białka.
53. Może przyspieszyć starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
54. Może spowodować zaćmę.
55. Może spowodować rozedmę płuc.
56. Może spowodować arteriosklerozę.
57. Może przyspieszyć podwyższenie lipoprotein LDL.
58. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
59. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
Żródło: http://www.dietetyka-stanior.pl/ciekawostki-zywieniowe/cukier-biala-smierc/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz