Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna w 100 g:
|
348,00 kcal
|
Białko w 100 g:
|
10,50 g
|
Węglowodany w 100 g:
|
|
Tłuszcz w 100 g:
|
2,90 g
|
Kalkulator kalorii
Opis jednej porcji produktu [100 g]:
|
1 porcja - 100 g
|
Wartość energetyczna w 1 porcji
[100 g]:
|
348,00 kcal
|
Białko w 1 porcji [100 g]:
|
10,50 g
|
Węglowodany w 1 porcji [100 g]:
|
68,40 g
|
Tłuszcz w 1 porcji [100 g]:
|
2,90 g
|
Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Jej drobne, żółte
ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo
przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją jadać na różne sposoby,
do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu, albo w postaci
słodkiego deseru z mlekiem.
Posiada również
wiele właściwości prozdrowotnych.\
Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
- Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.
- Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.
- Nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
- Wraz z innym gotowanymi zbożami np. kaszą gryczaną czy kukurydzianą, powinna stanowić podstawę większości posiłków.
Kasza
jaglana posiada mnóstwo zalet żywieniowych:
- Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
- Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
- Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Znajdź okazję,
żeby włączyć kaszę jaglaną do codziennej diety
Kasza jaglana jest produktem polecanym szczególnie na śniadanie – jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii.
Kaszę jaglaną można podawać do duszonych mięs, zup (krupnik), w zapiekankach oraz jako deser z owocami. Można z niej zrobić pyszne kotlety oraz wymyślać różne inne, ciekawe potrawy według własnej inwencji twórczej.
Osobom chorym czy po operacjach, a także małym dzieciom gotuje się z niej kleik. Drobno mielona, może stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach. Dobrze się przechowuje w szczelnym pojemniku, dlatego zawsze warto mieć jej zapas.
Źródło: http://sante.pl/m141/zdrowe-zycie/jedzenie-dla-zdrowia/kasza-jaglana
Dzięki niej w 3 dni oczyścisz swoje ciało!
Choć niegdyś popularna, dziś gości na naszych stołach bardzo rzadko. A to błąd, bo jest królową polskich kasz! Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz.Drobne, żółte ziarenka zawierają wśród nich potas, magnez, wapń i fosfor.
Ze względu na zawartość błonnika kasza jaglana wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz przyspiesza metabolizm.
1. Moc żelaza
Kaszę jaglaną warto jeść przy anemii. Ziarenka mają ponad 1,5 raza więcej żelaza niż polędwica wołowa. Jest ono oczywiście gorzej przyswajalne, ale gdy podasz kaszę w towarzystwie sałatki z pomidorem, papryką i natką pietruszki, jego wchłanianie się zwiększy.2. Dla niemowląt
Kleik jaglany można podawać dziecku po ukończeniu 5. miesiąca życia. Takie danie nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Ma też sporo białka niezbędnego do wzrostu i rozwoju. Dwie łyżki kaszy rozgotuj w szklance wody, zmiksuj z dodatkiem kilku łyżek mleka matki i gotowe!3. Przeciw depresji
Jagły ugotowane na mleku z dodatkiem bakalii i orzechów warto podawać osobom zestresowanym. To bogate źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i niacyny) wspomagających pracę układu nerwowego, łagodzących objawy stresu i depresji.4. Dla seniorów
Krupnik z kaszą jaglaną to sycące i lekkostrawne danie dla starszych osób. Kasza zawiera sporo lecytyny poprawiającej pamięć i obniżającej poziom cholesterolu. Jest także bogatym źródłem witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu.5. Piękna cera
Kasza jaglana wyróżnia się zawartością krzemionki. Dzięki niej włosy nabierają blasku, paznokcie są mocne, a skóra staje się gładka. Zmiksuj szklankę mrożonych malin, jagód lub truskawek z 4 łyżkami ugotowanej kaszy, łyżką miodu i połową szklanki mleka. Jedz taki deser 2 razy w tygodniu.6. Oczyszcza organizm
Kasza jaglana gotowana na sypko to idealny dodatek do dań obiadowych dla osób, które jedzą dużo mięsa. Zakwasza ono organizm. Natomiast jagły – w przeciwieństwie do innych kasz – działają alkalizująco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Co jakiś czas możesz przeprowadzić nawet kurację oczyszczającą: przez 2-3 dni jedz wyłącznie kaszę jaglaną z odrobiną masła.7. Ochrona przed nowotworami
Wzbogacenie diety w kaszę jaglaną
warto polecić osobom z wysokim ryzykiem nowotworów
(np. tym, w których rodzinie były przypadki raka). Jagły zawierają
sporo antyoksydantów, które skutecznie zwalczają
szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi komórek rakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz