środa, 15 kwietnia 2015

Sok z czerwonego buraka.


Już 200 g buraka pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania.

W soku z buraka znajdziemy zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), który pomaga w nerwicach, przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe.
Witaminy wzmacniają twoją koncentrację, czujność, refleks, pamięć, jak i również pomagają w przypadku zaburzeń snu, regulują nadciśnienie i niedociśnienie oraz poziom cholesterolu.

Sok z buraków zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie. Spożywanie błonnika zalecane jest szczególnie przy schorzeniach gastrycznych.

Sok z buraka ćwikłowego charakteryzuje się znaczącą zawartością składników mineralnych alkalizujących i może przywracać równowagę kwasowo-zasadową po zakwaszającym organizm działaniu produktów mięsnych i zbożowych. Jest to kolejny powód, dla którego warto pić sok z buraków lub stosować inne przetwory z buraka jako dodatek do potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz