wtorek, 20 stycznia 2015

Aksantyna, luteina, witamina E

Astaksantyna naturalna a syntetyczna
Naturalna astaksantyna lepsza od syntetycznej
Syntetyczna Astaksantyna jest produkowana w laboratoriach wielkich kompanii chemicznych z produktów przemysłu petrochemicznego. Mimo dokładnie takiego samego wzoru chemicznego
Naturalna Astaksantyna jest jednak inną cząsteczką: różni się nie tylko kształtem, ale także tym, że w naturalnym stanie, zawsze jest połączona z kwasami tłuszczowymi dołączonymi na końcu każdej cząsteczki.
Wynikiem tego połączenia jest molekuła estryfikowana, która czyni z Naturalnej Astaksantyny znacznie silniejszy przeciwutleniacz niż jej syntetyczny odpowiednik.
Inną, krytyczną różnicę stanowi fakt, że używana w testach Naturalna Astaksantyna jest pozyskiwana z mikroalg o nazwie Haematococcus Pluvialis. Algi te kumulując Astaksantynę jako mechanizm przetrwania w sytuacji szoku środowiskowego, produkują dodatkowo niewielkie ilości innych pożytecznych karotenoidów. Wynik tego procesu:
80% - estryfikowana Astaksantyna
5% - uwolniona Astaksantyna
4% - luteina
5% - kantaksantyna
6% - beta karoten
Te dodatkowe karotenoidy działają w synergii, dzięki czemu Naturalna Astaksantyna jest bardziej skutecznym przeciwutleniaczem i wykazuje wyższą skuteczność w leczeniu różnych dolegliwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz