czwartek, 15 stycznia 2015

Sól - druga biała śmierć



Soli dzienne nie powinno się przekraczać 2,8 g soli dodawanej do potraw przez nas. 
A w przypadku dziennego spożycia soli ze wszystkich produktów nie powinniśmy przekraczać 5-6 g.
Sól kuchenna – artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosowany jako przyprawa i konserwant. W handlu dostępna zwykle w formie nieoczyszczonej soli kamiennej oraz oczyszczonej soli warzonej.
To sól reguluje ilość płynów w organizmie, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i transporcie różnych związków przez błony komórkowe. Nadmiar soli pobudza pragnienie, więc pijemy coraz więcej płynów. To z kolei podnosi ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych i z czasem prowadzi do nadciśnienia.


Jak wynika z badań European Project on Genes in Hypertension, przeciętnie zjadamy jednak co najmniej trzy razy więcej soli. Przez tysiące lat człowiek musiał się natrudzić, by zdobyć choćby minimalnej ilości, dlatego dziś organizm nie radzi sobie z nadmiarem soli. „Biologicznie przyczyny odwiecznej pogoni człowieka za solą są łatwe do zrozumienia. Dziś sól jest produktem tanim i powszechnie dostępnym. 
Nadmiar soli powoduje:



- nadciśnienie tętnicze,

- powstawanie kamieni w nerkach
- rozwój raka żołądka
- nerwice

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz